Home » Home » Državno prvenstvo Srbije i Slovenije 2015, Lijak (Slovenija) – TASK 1

Državno prvenstvo Srbije i Slovenije 2015, Lijak (Slovenija) – TASK 1

“Šta reći, kakvu posluku porati”, “dan je obećavao, ali je bilo suviše aerosoli u vazduhu”, što reče naš Dino. Prvi dan je prošao i ovako i onako, bilo je tu raznih preferencija, ali staaaara NOAA me se najviše sviđa.

Elem, razgovarao sam sa Igorom i objasnio mi je meteo situaciju. Dan nešto poput trenažnog, dakle inverzija, veoma teško za izlaziti visoko, slab južni vetar, skoro da ga nema. Ipak, NOAA koju sam gledao govorila je malo drugačije. Solidan sondažni, malo jači jugozapad. Slovenci pak gledaju neku drugu prognozu, pa pomislih da je sigurno najbolja za regiju, a i lokalci najbolje znaju, ne?

Task napravljen, start malo ispred poletišta, zatim oko 25km na sever do Tolmina, pa nazad ispred Lijaka i na kraju gol na oficijalnom sletištu. Sviđa mi se task, baš dobar za meteo koji su Slovenci opisali.

Na startu malo teže za popeti, ali ide polako, pa pre starta idemo i preko 2000m. Iz različitih pozicija overavamo start i vraćamo se na greben. Malo sam kiksnuo na statu pa mi 6-7 glajdera beži na plato, na neki vrh i vrte, dok ja nemam visine za to. Vidim da Stevića roka nešto na padini i odlazim tamo. Odličan termal. Nema mi Gugija, a bili smo zajedno pred otvaranje cilindra. Moj stub je bolji od onog na platou… odlično jer se vraćam u igru. Djuro i još dva glajdera se vraćaju na naš stub, gde je par stotina metara ispod mene grupa od 20-tak pilota. Suša, Naviteri i još neki kreću sa onog stuba relativno nisko preko platoa. Ubrzo smo u boljoj poziciji od njih i spajamo se na kraju prvog platoa, gde vrtimo stub do prvog kumulusa tog dana, ali oni su malo niži. Formiramo grupicu nas 10-tak. Idemo prema Tolminu, napred ide Tomi Eržen sa Enzom 1, moja klasa 🙂 Preko drugog platoa nismo ništa vrteli jer nije ni imalo šta, pa smo se raštrkali. Brzina 65 km/h… uh biće teško za nazad. Overavamo Tolmin i penjem oko 2000m, pa krećemo nazad. Neki dolinom Soče, neki levo, ka najvišem delu platoa. Vodeći nemaju kuda, pa se ispod mene vraćaju nazad na Tolmin. Isti slučaj i sa mnom, nemam gde, nazad na penjanje. Grupa na najvišem delu platoa se bori, ali su max 100m iznad terena. I tako sve u krug. Opet attack na plato, nemaš kuda, pa nazad na Tolmin. Shvatam da niko neće završiti u cilju. U međuvremenu pristiže još 20-tak glajdera na  Tolmin. Posle 3-4 pokušaja da idem preko platoa, gubim inspiraciju i vraćam se na setanje u Tolmin.

Odustao sam, to ne liči na mene… ne znam zašto. U Tolminu slećem kod Sloba Taxija i naručujemo dostavu pice… da hasamo nešto. Stiže i retransport, a Tomi i Suša su po ko zna koji put na Tolminu i stratosferni kreću u novi napad na plato. Kasno je i samo su glajdali na sletanje. Svaka čast Mihaelu, Đuru i ostalima… najbolji su najbolji i kada je najteže.

Zaključak… loše postavljen task, ali to je teret svake organizacije i task komitija… živi smo ljudi, a živi ljudi greše.

Naravučenije… mi Srbi ne volimo baš Ameriku, ali naaaajviše me se sviđa staaara NOAA 😉

REZULTATI