Home » Home » Kolumbija 2018 – Branislav Braco Đurović

Kolumbija 2018 – Branislav Braco Đurović

Uživajte u opširnom izveštaju koji nam je Braco poslao sa putešestvija po Kolumbiji, situacije sa Tijanom i svega drugog što se tamo dešavalo…

 Zdravo svima, evo želim da podelim sa vama izvestaj sa letenja iz Kolumbije.

 

 

  1. 12. 2017.

Ujutru stižem rano u  Beograd. Dolazim kod Slobe Maletića, ostavljam svoj auto i on me odvozi na aerodrom. Lepo je znati koliko nas paraglajding sve spaja i da nas svuda ima. Stižemo na aerdrom, Slobo me ostavlja i produžava kući na spavanje. Nakon pet minuta, stiže i Tijana. Spremni smo da krenemo!

Idemo na Check in Air Srbije. Nalazimo se u neprijatnoj situaciji jer su torbe koje smo planirali da ponesemo sa sobom prevelike i ne dozvoljavaju nam da ih unesemo u avion. Pre polaska sam proverio na sajtu i gledao da ispoštujem sve njihove standarde, ali su suzili prostor za tu proveru. Svakako, ne odustajemo već plaćamo penale od oko 9000 dinara po torbi. I konačno krećemo!

U Bogotu slećemo oko 19h i 30 minuta. Prolazimo sve kontrole bez ikakvih problema i nastavljamo na lokalni let Aviance, nihove kompanije. Paraglajding opremu predajemo. Ovde nas puštaju da ponesemo ručni prtljag sa sobom (za koji smo u Beogradu platili penale).

Stižemo u Cali u 23h. Organizovao sam da nas sačeka auto koji će nas prebaciti do Roldanilla.

Ispred nema nikoga sem taksista. Ukrainci su organizovali autobus i odlaze. Pitam prolaznika da mi posudi telefon da pozovem prevoz koji sam organizovao. On mi ljubazno dozvoljava i poziva broj. Vozač ne govori engleski pa dajem prolazniku da se sporazume sa njim. Razgovaraju na španskom, pita ga da li dolazi i dobija pozitivan odgovor da vozač stiže za 5 minuta.

Krećemo za Roldanillo. Putevi su im odlični i lepo obeleženi. Konačno stižemo u Roldanillo u 2h posle ponoći. Tamo nas čeka Natali, devojka iz organizacije. Ljubazno nas upućuje do hotela. Ogladneo sam i vozač me vodi da jedem i plaća sve jer još nismo razmenili novac.

 

  1. 12. 2017.

U hotelu smo Oazis blue u kome sam rezervisao smestaj. Solidan, ali prilično skup, 150 000 pezosa što je oko 56 dolara po danu za nas dvoje. Još ništa ne znamo jer samo što smo stigli.

Budimo se oko 8h. Vreme napolju je ok, ali ne želim da idem na letenje jer sam umoran od puta. Šetamo po gradu i vidimo da ima ljudi koji lete. To mi deluje odlično. Retko ko priča engleski, ali svi su veoma ljubazni. Bolestan sam krenuo na put, temperatura me lomi, kašljem, nos curi i na to sve počinju muka, povrćanje i dijareja. Razočaran sam kako mi počinje odmor. Planiram da Novu godinu dočekam na trgu, ali nemam snage da ustanem iz kreveta. Novu godinu dočekujem u krevetu, razočaran.

 

  1. 01. 2018.

Budimse oko 7:30. Na doručku srećem devojku Agustu koja takođe leti, poznata mi je iz Kruseva. Javljam joj se, malo pričamo o letenju. Krećem ka sobi. Tamo srećem Stefana i Petra Viparinu, Slovake koji odlično pričaju srpski. Kažu da će biti letenja. Uzimam ranac i sa Tijanom, a po Rikinoj preporuci, idem pravo na autobusku stanicu. Tamo nalazimo džip koji nas vozi na start (AGUAPANELA).

Stigli smo na 4 minuta od starta. Kreće kiša koja ne staje, samo pada. Lokalci kažu da će biti letenja. Čekamo do 12 h, ništa se ne dešava. I dalje su oblaci i sve je veoma mokro. Odustajemo i idemo nazad u hotel. Malo sam razočaran zašto mene uvek prati takvo vreme! Opet se srećem sa braćom Viparinom. Pričamo o promeni smeštaja jer je ovaj preskup. Oni kažu da će pokušati. Upoznajemo Hulija, lokalca koji je veoma prijatan. Vodi nas da vidimo nešto, to jeste povoljno ali veoma daleko, tako da odustajemo. I dalje sam malaksao i nisam baš najbolje. Sa Viparinom pričamo o smeštaju i on nas upućuje kod jedne žene. Tijana odlazi, gleda i kaže da je ok. Sad je problem otkazati hotel jer sam ga bukirao do 20 januara .

 

02 .01. 2018.

Napuštamo hotel, malo neprijatna situacija, ali uspevamo. Opet je loše vreme, nema letenja. Pa da li je moguće da gde god odem na letenje mene prati kisa?!

Počinje takmičenje. Prijava kreće od 16 h. Sledi svečano otvaranje i sve ostalo po protokolu. Tu je i Bartos (Poljak) koji je direktor takmičenja. Razmišljam: super, još neko koga znam. Posle ceremonije odlazimo da vidimo smeštaj braće Viparine. Smeštaj je odličan, nešto je dalje, ali nije strašno. Cena je ista kao i kuća u kojoj smo. Mi ostajemo u toj kući jer žena je veoma fina i ljubazna prema nama, a ima i bolesno dete tako da njoj mnogo znači taj novac.

 

  1. 01. 2018.

Kreće se na start. Konačno letenje! Task komitii: Stefan Viparina, Bart (Amerikanac) i Pol Takac (Mađar), sve vrhunski piloti… Trka je 65 km, možda više ili manje…

Polećem među prvih 15 pilota. Trema radi svoje, dugo nisam leteo. Moj zadnji let je bio 19 oktobra. Ne poznajem teren. Kreće i prva termika, ali gužva je, a ja nisam u treningu. Ide sve kako treba bez veće turbulencije. Letim veoma oprezno, baza je na nekih 1900 metara, ima ulaska u oblak, to me plaši jer ima i gužve. Trka kreće, nemam baš najbolju poziciju, ali idem! Prva grupa je već otišla, ja počinjem da letim po zadatku.

Lagano odustajem od trke, želim prvo da opipam teren. Gledam i ne vidim mnogo puteva, što me malo plaši (transport, tuđa zemlja, problem komunikacija itd. ). Overavam tačku kod grada Zarzal u brdima, ali se odmah vraćam u dolinu zbog puta i lakšeg transporta. Tu dosta gubim! Dva pilota vrte tanku termiku i uspevaju da se podignu. Ja sam nestrpljiv, vrteo sam to i u potrazi za boljim stubom gubim. Slećem. Posle samo 32 km leta ja slećem! Odmah uz  put. Let je trajao samo 1h i 46 minuta. Ipak sam zadovoljan. Znam da rezultat nije zadovoljavaju, ali važno je da se oslobađam. Javljam lokaciju za retransport i čekam prevoz. Staje mi neki Kolumbijac sa raspadnutom mazdom, nudi mi prevoz, prihvatam i javljam organizatoru da sam se snašao. To je doživljaj pozitiva velika! Oni pričaju na španskom, ja na engleskom i srpskom, ali nekako se sporazumevamo. Stigli smo u Rolldanilo. Vozač kaže: daj koliko daš. I naravno dajem mu nešto para. Idem na  prirodno ceđeni sok koji je veoma povoljan. Sledi predaja instrumenata. Sve je super prošlo!

 

  1. 01. 2018.

Skup je ujutru u 8:30, polazak u 9:00, na startu smo oko 10 h. Priprema i pravljenje taska, zadatak od 75 km. Polećem opet među prvima jer vidim da sve radi. Zadatak je EXIT cilindar. Tu je problem početnička greška i ne razmišljajnje. Odlična pozicija, ali ne znam gde da idem. Pogubljen sam. Nailazi Tijana i pomaže mi tako što mi pokazuje pravac, ali sam izgubio dosta vremena, sigurno 30 minuta. Idem solidno, ali letim po svom i trudim se što više. Prelazim preko doline. Opet ulazim u brda kod Zarzala. Sad sam se oslobodio jer video sam da, ipak, sve radi. Overavam tačku i idem ka predzadnjoj. Solidno letim, ali osećam glad i po malo umora. Uzimam malo suvog voća da dignem šećer. Nastavljam, jako sam nizak, ali idem napred. U brdima sam i baš nizak. Već smišljam opcije za sletanje. Ipak počinje neka veoma slaba termika, vidim ptice. Krećem da vrtim, ali veoma slabo, možda 0,2-0,5. Popravljam visinu na 1600 metara. Nastavljam dalje. Mnogo me je izmorio zadnji stub. Vrteo sam preko 15 minuta da bih popravio samo 400 metara. Idem dalje, ne uspevam da nađem ništa. Izmoren slećem na neki ranč. Tu je dosta krava i bikova. Preleteo sam 60 km po zadatku za 2h i 8 minuta, ukupan let 3h  i 27 minuta. Šaljem lokaciju. Organizator mi kaže da dođem do glavnog puta. Iz vazduha mi je to delovalo veoma blizu. Vidim neku kuću, javljam se ljudima da mi pomognu. Niko ne govori engleski, ali me primaju kao rođaka, daju mi vodu, ledeni čaj i organizuju mi prevoz motorom do glavnog puta. Tu vidim konja za jahanje. Oduševljen sam i hoću da ga slikam. Oni mi čak daju da probam da jašem što prihvatam sa zadovoljstvom. Momak me vozi na motoru nekih 6-7 km do glavnog puta. Pitam šta dugujem, on kaze ništa. Ipak mu dajem nešto novca jer mi je mnogo pomogao. Tu je i prevoz, uzimaju me i čekamo još par pilota da dođu. Zadovoljan sam, ali rezultat je i dalje loš. Organizator poziva na večeru za koju smo dobili vaučere sa popustom. Mesto je fenomenalno, prostor prelep, a sve ja na nekih 400 metara od starta. Oduševljen sam svime i mestom i ljubaznošću, a hrana je isto veoma dobra.

 

  1. 01. 2018.

Polazak, standardno u 9:00h. Zadatak od 60 km. Polećem među prvima. Sve ide odlično, konačno sam počeo da gazim, i speed i letim brže. Kod mesta Viktorije pravim grešku. Imam stub, ali takođe imam 1km i 400m da overim do tačke. Posle idem niz vetar, da me stub ne bi zanosio. Pošto je bio jači vetar, krećem da overim tačku pa da se vratim do stuba. Tačku uspevam da overim, ali ne i da uhvatim stub tako da slećem na nekih 5 km od naselja Viktoria. Preleteo sam 34 km, leteo sam 2h i 30 minuta. Tu je opet lokalac koji motorom prevozi nas troje do glavnog puta, na 3 km od mesta gde smo sleteli. I za prevoz kaže: daj koliko daš. Ponavljam to da vidite koliko je narod gostoljubiv i prijatan prema strancima.

 

  1. 01. 2018.

Polazak 8:30h. Zadatak 55km. Polećem, idem dobro, jako sam koncentrisan, ima male turbolencije, ali lepo ide, lepo gazim, ali ne toliko kao iprva grupa.  Uspevam da završim trku za 2h i 36 minuta sa dužinom leta od 3h i 12 minuta.

 

  1. 01. 2018.

BOŽIĆ… Moram da letim dobro da bih leteo cele godine. Trka od 52 km. Danas mi sve lepo ide. Od starta pravim dobru poziciju, krećem sa prvom grupom, vučem za njima. Sada vidim koliko Enzo, Zeno i Bumerang 11 idu bolje i manje gube u odnosu na mene. Ne odustajem, završavam trku u golu za 1h i 52 minuta, sa trajanjem leta od 3h i 01 minut.

 

  1. 01. 2018.

Polazak 8:30h. Trka je bila oko 70 km. Jako sam se naoštrio. Dva dana sam bio u GOOLU, moram i danas da bih popravio rezultat. Koncentrišem se i pripremam. Opet je cilindar EXIT. Mala trema, gužva je, ima mnogo pilota koji su došli na Superfinal. Ipak, moram poraviti rezultat! Polećem, imam odličnu poziciju. Mnogo pilota ulazi u bazu, rizično je, mnogo nas ima! Borim se da budem u vrhu. Ulazim i ja u bazu, ali odmah izlazim, jedrim i čuvam visinu kod kraja oblaka. Grupa kreće, tačka je na nekih 15 km. Krećem za njima i gazim! Stižem do tačke. Ništa se ne dešava, čudno mi je! Ukapiram da sam krenuo sa letačima koji nisu takmičari! Veoma sam nizak kod tačke B 18. Uspevam da se izvadim i popravim visinu. Vraćam se nazad 15 km da overim cilindar. Gubim previše vremena kod cilindra. Vidim Tijanu. Overavam cilindar, za mene trka tek počinje, a već sam dva sata u vazduhu. Overavam  tačku B18. Sam sam i guram lagano. Termika je slaba. Guram, stižem do Roldanilla. Pred samim gradom curim. Besan sam! Sleteo sam u duboku travu!  Sada mi je frka od zmija i svega ostalog! Zaboga, u šortsu sam! Skupljam glajder. Pešačim 100m kroz travuljinu. Sad preostaje da preskočim kanal da bih ušao u dvorište kod ljudi. Uspevam i to! Konačno sam na cistom! Besan sam mnogo na sebe! Za 3 h i 33minuta preleteo sam samo 35 km po zadatku, a solo 58km. Tako da sam tog dana mnogo izgubio.

 

  1. 01. 2018.

Poslednji takmičarski dan Roldanilla, nada da će biti letenja i da bar pokušam da još za koje mesto poravim rezultat. Ali to vreme nije dozvolilo. Jako niska baza, a zatim leđni vetar nisu dozvolili da se leti taj dan. Takmičenje završavam na 40 poziciji. Nisam zadovoljan jer mislim da sam mogao bolje. Opet, solidno sam leteo, ulazim u trening, biče još takmičenja i, nadam se, boljih rezultata.

 

REZULTATI

 

ŽENE –1. FRANSKA

2. RUSIJA( DARIJA KRASNOVA )

3. KOLUMBIJA( ISABEL)

 

MUŠKARCI – 1. SLOVAČKA (PETAR VIPARINA)

2. MAĐARSKA (PAOL TAKAC)

3. RUSIJA

 

 

Nakon proglašenja krenulo je otvaranje SUPERFINALA. Imao sam čast, zahvaljujući Željku i organizatoru Luchu, da me ubace da letim kao sonda.Ceremonija je protekla prelepo, oduševljen sam celom priredbom. Sa Tijanom sam izneo našu zastavu čime su lokalci bili oduševljeni i želeli da se slikaju sa nama. Na žalost, ne znaju svi gde je Srbija, ali smo im sa zadovoljstvom objašnjavali gde se nalazi. Stariji ljudi kažu da znaju i prisecaju se Tita.

 

 

10.01.2018.

Polećem među prvima. Nas 5-6 sondi letimo. Termika, naravno, radi. Ulazimo u bazu koja je na nekih 2000 m. I kako vidim da takmičari kreću, istog trenutka se pomeram ipočinjem da letim po njihovom zadatku. Taj dan nisam završio trku dužine od oko 80 km, ali  sam opet veoma lepo leteo, oko 2h i 40 minuta  preletivši nekih 50 km. Našao sam prevoz i vratio se kući.

 

11.01.2018.

Ovo je i jedan od mojih najboljih letova u Kolumbiji. Poleteo sam treći i leteo po njihovom zadatku. Krenuo sam malo ranije od njih, znao sam da će me brzo sustići pa tada da im se priključim. To je bila odlična ideja. Overio sam prvu tačku, vraćam se ka Roldanilu i samo što sam stigao, eto njih. Ogromna grupa pilota koja leti prevelikom brzinom ka meni. Tačno kod mosta izmedju Roldanilla i Zarzala ubadam dobar stub, vrtim i kako su videli, eto grupe kod mene. U početku mi je bila frka da im ne smetam, ali posle sam se opustio i uživao da vrtim sa njima. Konačno mogu da vozim kako mi odgovara, da mi niko ne smeta i da vrtimo svi dobro. Da skratim, držao sam se grupe i uživao u letenju sa njima. Kada sam video gde je cilj, mislio sam da idem na sletanje jer je do pretposlednje tačke bilo još 12 km u vetar. Onda sam sebi rekao: Sada guraj, idi, overi i vrati se u cilj! Uspeo sam! Overio sam tačku i do gola je bilo 10 km. Zabranjeno je bilo vrteti termiku na mestima gde se pali šećerna trska. Prolazio sam iznad vatre i ona stvarno nenormalno diže, što nije ni najmanje prijatno. Eto mene u cilju, sa preletenih 94 km za 4 h i 51 minut.

 

12.01.2018.

Polazak na start je oko 9 h. U putu razgovaram sa Stefanom Viparinom da uradimo trim na glajderu, već sam usao u dobar trening tako da bih mogao malo da ga naoštrim. Dogovor je pao: posle letenja radimo moje krilo. Stižemo na start. Veoma sam raspoložen za letenje! Pravim zadatak, ali organizator je dodao par novih tačaka koje ću morati ručno da ubacim. Novo iskustvo za mene jer nisamnikad radio na Naviteru. Vidimda ima još ljudi koji imaju problem, ispomažemo se i rešavamo problem brzo.Sve je spremno! Direktor viče da sonde mogu da krenu! Uzimam Trecker i krećem među prvima. Na startu lagano dolazim do baze  i čuvam poziciju. Strpljivo čekam. Danas hoću da letim i da vidim gde mi je mesto. Dok čekam, opipavam teren gde šta mogu da očekujem. Trka je krenula u 12 h. Krećem sa njima. Idemo desno grebenom nekih 20 km. Imamo čeoni vetar i ne idemo baš nešto brzo. Dok letim, srećem u vazduhu Gorana Dimiskovskog koji leti i fotografiše. Vidim da on ide lagano. Nastavljamo dalje.Senka nas je zatvorila, termika nije baš najbolja, veoma tanka, ali guramo. Letimo sve niže i niže, ali napredujemo. Overili smo tačku i jako smo niski. Ne znam gde je prva grupa, ali sam ja sa njih deset i držimse. Trudim se da budem u vrhu i da ne budem najgori,vidim da je dosta njih iscurelo. Grebenom se lagano vraćamo, treba da pređemo preko doline do malo većeg naselja Viktorije. Ja samveć na samom sletanju. Držim se grebena, ali ne pridržava me,pa se spremam da biram livadu. U trenutku vidim ptice kako se vrte i krećem pravo ka njima. Molim se da se izvadim i u tome uspevam. Prvo uz tanku termiku od 0,3 pa sam posle našao nešto dobro od 1,7m/s. Idem na sledeću tačku, ali je ona malo čudna.Prvo treba da se overi na 400m pa da se izađe iz nje na 5 km, a zatim lagano ka golu koji je u Zarzalu. Uspevam to daodradim sa dosta muke, ali sam većumoran. Kažem sebi: guraj u nekoj grupi sam sa 5 ljudi, a mislim da tu su i solo piloti. Pravim super visinu i izlazim na nekih 1800 m. Vidim da u Rolldanillu pada kiša i da se stvorio veliki CB. To me malo plaši i razmisljam se da li da okrenem u čistinu ili da letim. Vidim da dva enza ipak idu ka Zarzalu. Kazem sebi da valjda znaju šta rade, stiskam petlju i krećem za njima. Speed gazim i spajam koturačice, gubim i visinu. U daljini vidim dosta glajdera koji su sleteli i pakuju se. Vidim da i Enzo sleće, a da odprilike i ja stižem dotle. Tako je i bilo. Slećem pored puta gde je stado krava i bikova koje odmah dotrčavaju do mene, ali ih teram. Uzimam glajder u ružu i idem na lepše mesto da se spakujem. Spakovao sam se brzo jer kiša se brzo približavala. Kako sam prišao ovom sa Enzom, tako je krenuoda duva gas front tako da je dobro sto sam sleteo. Tu upoznajem jednnog Brazilca i Kolumbijca sa kojima kasnije sve više počinjem da se družim. Tog dana sam preleteo 66 km i napravio 4 h i6 minuta. Posle toga čekamo prevoz. Kiša lagano počinje da pada. Sreća da smo bili poredputara kod kojih smo krili opremu da ne pokisne. Autobus je brzo stigao pa smo se ukrcali. U međuvremenu sam se dopisivao sa Gugijem koji je pratio trku i informisao me da ima ljudi koji su ispred gola što mi je bilo čudno jer sam mislio da je trka prekinuta. Ljudi, definitivno, lete mnogo dobro… Stižem u Roldanillo, brzo jedem i idem na trimovanje krila. Kasno smo završili. I sad me kopka koja je razlika…

 

13.01.2018.

Ne mogu da dočekam da krenemo na start da vidim razliku u krilu. Komande su produzene za 6cm, a A kanapi malo skraćeni da bih dobio bolju brzinu. Naglašavam da je moje krilo pre trimovanja imalo oko nekih 65 h, skoro novo krilo, a desile su se promene. Tu vidim koliko ljudi paze na sitnice i koliki su profesionalci u odnosu na mene. Imao sam čak  mali čvorić koji nisam  primećivao. Stigli smo na start. Odmah sam se raspakovao i nakačio sedište za glajder posto smo ga skidali kad smo ga sređivali, inače ne otkačinjem sedište od krila. Sad samo zadatak i mogu da krenem. Dok traje brifing počinje kišica. Brifing se prekida, svi trče i sklanjaju opremu. Ja takođe sklanjam krilo sa strane ispod drveta i preko stavljam ranac da ne kisne. Kiša sve jače pada. Odlučujem da je bolje  da pakujem krilo. Ranac ostavljam i pokrivam instrumente da ne kisnu. Vidim da jednom Italijanu kisnu instrumenti, uzimam i stavljam ispod mog ranca da mu ne kisnu ( ne znam što se pravim dobar), brzo pakujem krilo. U tome mi pomaže Tijana. Ona ide po ranac, dok ja sve spremam. Tijana se vraća i psuje, ne znam šta se dešava! Ubacujem u ranac krilo i sedište. Spakovao sam se. Tijana mi kaže da je onaj Italijan uzeo svoje instrumente, ostavivši pored ranca moje otkrivene da kisnu. Nema veze, prelazim preko toga, brišem ih, nije strašno.

Kiša je jako padala 20 minuta. Sve mi je bilo mokro, ali sam krilo uspeo da sačuvam. Kiša je stala i sada može da se leti. Vlažno jeste, ipak odlučujem da letim. Vetar je slab i po malo leđni. Spreman sam! Ispred mene poleću dvoje ljudi. Jedan do mene svesnima. Molim ga da se pomeri,on se pomera, ali ne dovoljno. U dizanju ga zakačinjem i falsiram. Posle toga kreće leđni vetar. Zatvara se start. Na trenutak krene čeoni itakmičari kreću. Ja ne mogu da startujem jer su oni prioritet. Skidam sve sa sebe, odustajem dok svi ne odu. Krivo mi je jer gorim od želje da vidim kakvo je krilo sada, ali ne da mi se. Pomažem pilotima koji startuju, svi žure, a svi koji pomažu su u gužvi. Odlučujem i ja da pomognem. U jednom trenutku čujem nekoga da viče iodjednom me, svom snagom, odguruje!  Zamalo što nisam pao! Zbunjeno gledam i ne znam šta se dešava. Već galame na njega. Besan sam kao ris. Gledam kako ću da ga udarim! Stajem na sekund. Gledam šta je problem, zašto je to uradio? On me je odgurnuo da bi njihov pilot poleteo preko reda! Besan, psujem na srpskom i pitam ga odakle mu pravo da me gura! Hoću da ga bijem, ali mi je sadaŽeljko sa organizatorom u glavi jer su mi dozvolili da letim na takvom takmičenju. Razmišljam o tome da prezentujem svoju zemlju i da bacam blato na sve.Uzimam u obzir da je njima bitan rezultat. I sve, da je to njihov favorit, opet je mogao lepo da mi kaže,a ne da me gura. Uspevam da se suzdržim.Viparina me smiruje, ljudi mi se izvinjavaju. Sklanjam se sa strane, ali nije mi dobro jer ne mogu da mu vratim. Pakujem krilo ponovo i idem u bus. Besan, idem sam, ujedam, sedam i spuštam se. Nema letenja danas za mene. Dole srećem Stefana, dogovaramo se da pravimo roštilj kod njega. Tada saznajem da je to Stefan Durlan, Francuz. Spremamo roštilj. Uzeo sam da popijem pivo iako retko pijem. Pokušavam da iskuliram. Dok su pripremali roštilj, žalio sam se našim ljudima da sam ima veliku neprijatnost. Nakon svega sam otišao na spavanje. Razmišljam, danas nije moj dan i bolje da iz kreveta nisam ni ustajao.

 

14.01. 2018.

Još me drži bes! Ma koliko bilo smešno, mene je mnogo uvredio. I evo kažem: kad-tad ću mu vratiti jer ne mogu da pređem preko toga! Bartos je video koliko me je uvredio i koliko sam besan. Rekao sam mu da mi ne prilazi jer nemam previše razumevanja za njegova izvinjenja. Žalio sam se organizatoru gde su ga opomenuli. Bartos je njihovom tim lideru rekao da se on izvinio i rekao da nisu svi Francuzi takvi. Rekao sam da je u redu. Pita me da li da mu kaže odmah ili posle trke. Rekao sam da je bolje posle jer ne želim da utičem na njegovo letenje. Možda je ipak trebalo odmah da mu kažem.

Trka je spremna. Uzimam krilo da konačno vidim kakav je trim. Vidim i njega, izbegavam ga da ne bude u mojoj blizini. Polećem drugi. Već na samom poletanju vidim da su mi komande duže. Vrtim stub odmah kako sam poleteo, pravim visinu, skoro sam u bazi…  Vraćam se, letim iznad starta i sećam se Okca kako kaze:’ajde p… Uživam u prizoru kako su najbolji dole i spremaju se da krenu. Idem napred i vrtim stub. Krilo je mnogo drugačije nego što je bilo. To mi govori i prva veća asimetrija koju imam. Ostaje mala kravatica, ali je brzo vadim. Nastavljam da vrtim. Tu je Petar Viparina, već ulazimo u bazu i, da ne bi došlo do sudara, ja se pomeram. Već vidim da su svi krenuli. Letim, ali sve mi je drugačije, kao da nije moje krilo. Osetno sam brži,to primećujem. I dalje letim i izgubio sam dosta visine, ali uspevam da ubodem jako dobar stub od 4m/s i idem do 2100 m. Imam visinu! Da probam sad kakav je na speedu. Glajder ide odlično! Stvarno se razlikuje, ali je i osetljiviji.

Na nekom 28 km kod Viktorije vrtim nešto, ali nikako da ubodem kako treba. Odustajem od trke. Hoću da bolje uhvatim krilo. Vrtim se, tražim bolji stub, ali ne uspevam. Slećem na jednu livadu. Ovog puta lošije sletanje sa većom brzinom i to još niz vetar. Pokušao sam na noge zato što je sedište novo, da ga ne drljam, ali sam ubrzo pao i malo se otkotrljao. Ništa strašno! Pakujem se. Martin mi šalje poruku. Javljam se i odmah se žalim za jučerašnje dešavanje.

Današnji let je loš, 1h i 38 minuta i samo 28 km… Idem da nađem prevoz i dolazim kod ljudi koji kažu da će da me voze do Roldanilla. Pitam koliko košta, kažu da se stripim, idu u tom pravcu koliko danas. Opet ne verujem kakvo gostoprimstvo! Slikam voće i imanje. Domaćini me zovu, ništa ih ne razumem, prilazim, a oni postavili da ručaju i zovu da im se pridružim. Oduševljen sam, šta da vam kažem. Ručam i posle ručka- pravac kuća.

 

 

15- 16. 01.2018.

Ne letim. Odlučio sam da odem do mora, na mesto koje mi je preporučio Lucho. I stvaro sam mu zahvalan! Oduševljen sam i prelepo sam se proveo!Morao sam prerano da se vratim jer su mi se javili sa posla i malko pokvarili ugođaj. Tijana nije išla sa mnom. Ostala je jer je htela više da leti i napravi koji sat više. Znam da 15. nisu ni leteli,tako da nisam ništa propustio,a 16. kaže da nije zadovoljna, samo je desantirala i pokisla u vazduhu.

 

 

17.01.2018.

Budim se i razmišljam o letenju. Kiša koja pada mi ubija nadu. Kiša je prestala da pada tek negde oko 9h ujutru. Dogovaram se sa Tijanom da krenemo do centra da vidimo sta se dešava i da li će biti letenja. Tijana me pita gde mi je oprema, jer sam pre polaska na more opremu doneo u kuću, da ne stoi u HQ. Kažem da je tu, u kući, ali prvo da doručkujemo pa, ako bude dobro, vratiću se po nju.

U centru vidimo da se piloti spremaju da idu na brdo. Tijana pita da li idemo, a ja joj kažem da guraako joj se ide.Hoću da sredim promenu karte jer moram ranije na posao od planiranog. Ona trči, uzima opremu i ide na letenje. Ja doručkujem. Zatim tražim u HQ od jedne žene pomoć da pozove avio kompaniju i da mi kaže koliko košta promena avio karte. Ona poziva. Razgovor se prilično odužio jer je trebalo mnogo šta da promene. Na kraju, kada smo sve saznali, setio sam se da mi je platna kartica kod kuće i brzo krenuo po nju. Otišao sam do kuće koja je na 10 minuta od centra, uzeo karticu i krenuo nazad. Na samom ulazu u HQ mi stiže poruka od Tijane:

12:03 “BRR POMAGAJ”. Moj odgovor je 12:04 “ŠTA JE BILO”, ne pomišljajući da je nešto opasno. Sledeća poruka od Tijane 12:05“TRESNULS”. Opisujem vam tačno kako je bilo, zato fali koje slovo. Moj odgovor u 12:05 je bio “MOLIM, GDE SI“, odgovor od nje 12:05 “STADION”. Moje pitanje u 12:05 “JESI LI OK?”, odgovor od Tijane “NRE”. To mi govori da više nije šala! Utrčavam i gospođi dajem svoju bankovnu karticu i kažem da je moja prijateljica imala pad da moram da idem, ako može neka uplati, imam poverenja u nju jer smo se znali neko vreme ( nije pametno, ali frka mi na obe strane).Uzimam TAXI i kažem da me vozi na Stadion koji je udaljen samo nekih 600 m od mene. Stižem tamo u roku od 4 min. Zatičem Tijanu kako sedi, dva čoveka iz organizacije koji drže glajder i štite je od sunca koje prži, i jednog čoveka koji je medicinski tehničar i došao je motorom. Pitam je kako je. Odgovarada je loše i da misli da je slomila rame. Kažem joj da nije slomila, samo je možda izletelo, vratićemo to, pošto sam imao isti problem i znam da je u pitanju veoma bolna povreda. Tijana mi kaže da joj je mnogo vruće, pa uzimam vodu i umivam je, sipam joj vodu po vratu i glavi. Moli me da joj skinemo nekoliko jakni koje je obukla zbog letenja. Polako uspevamo da skinemo dukseve jer su bili rastegljivi ali vidim da trpi veliki bol. U međuvremenu, deca uzimaju da spakuju krilo. Pakuju ga bolje nego bilo koji pilot. Nije prošlo ni 5 minuta kako sam tu, stižu i ambulantna kola. Jedna žena je donela čak i vodu, ali smo imali našu u flašicama. Iznosimo nosila i pomažem joj da ustane i legne na nosila. Smestili smo je i ubacili u kombi. Spremni smo da krenemo, želim da ponesem njen glajder, ali ljudi iz organizacije kažu da ne brinem, da će ga oni odneti u HQ. Zahvaljujem im se i krećemo ka bolnici.

Stižemo u bolnicu. Primaju nas, imamo problem sa komunikacijom, ali ljudi su veoma fini i prijatni pa uspevamo da se sporazumemo. Pada mi napamet Željko Ovuka, on je imao povredu ovde! Pokušavam da ga dobijem, da mi pomogne i da savet šta da radim jer Tijana nema osiguranje. Na žalost, nije se javio tog trenutka. Nastavljam da pišem Peđi Dudiću pošto je bio tu za sve savete, njih dvojicu sam najviše pitao za savet. Peđa kasnije uspeva da dobije Željka i javi mu za problem. U međuvremenu, Tijana je dobra sa Bartosem (Poljakom), zna da on zna španski i poziva ga da dođe i pomogne. On potvrđuje da će doći. Mi dobijamo uput za snimanje. Doktorki uspevam da objasnim da joj ne daje ništa za bolove, da vidimo da nije još nešto povredila pošto se sad žali i na bolove u leđima. Dok čekamo da dođe radiolog, stiže i Bartos. Sad je već lakše jer ima ko da prevodi. Konačno stiže i doktorka da je snimi. Sad ide bolni trenutak, to znam po sebi, kada treba da je prebacimo sa nosila na sto za snimanje. Stvarno sam se trudio da joj pomognem koliko mogu da se što manje muči.

Završavamo snimanje i čekamo izveštaj koji ubrzo stiže. Vesti nisu dobre! Rame desne ruke je polomljeno na dva mesta! Hvala bogu, leđa nisu oštećena! Sad su stvari malo jasnije. Razmišljam šta dalje raditi. Doktor kaže da oni ne mogu sanirati povredu jer je teža i da mora operativnim putem. To je već problem! Za dva dana ima kartu za povratak kući, nema osiguranje, ja imam samo 300 dolara kod sebe, ona isto tako, ja imam para na računu, ali ne mogu podići veliku sumu…

Saznajem da mora u drugi grad na operaciju i oporavak. Kažu da je u pitanju Cali koji je udaljen nekih 1 h i 30 minuta. Pitam koliko će to koštati, ali niko mi ne daje informaciju. Odlazim do smeštaja da joj ponesem osnovne stvari koje joj trebaju, uzmem novac da platim šta treba. Kod kuće obaveštavam gazdaricu da je Tijana imala nezgodu i da je u bolnici. Ni ona ne govori engleski, ali me je razumela. Sedam u taksi koji me vozi nazad do bolnice. Vidim da je tamo i gazdarica, došla je da pomogne koliko može.

Sad saznajemo i cenu snimanja i prevoza do Calija. To je oko 950 000 pezosa ili negde oko 380 dolara. Skupo je sve, ali nemamo izlaza. Sad idem do grada da zamenim novac i vratim se nazad. Kiša ponovo počinje. Završavamo sve, plaćamo i čekamo da stigne prevoz koji će je prebaciti u Cali.

U međuvremenu sam se čuo sa Željkom i pitao gašta misli o tome da objavimo na grupi na FB o Tijaninoj povredi i da nam treba finansijska pomoć jer ne znam koliko će sve koštati. On me savetuje i kaže da prvo pitam nju, pa ako se ona slaže da onda to uradimo. To je sasvim u redu, da ne radim nešto bez nečijeg odobrenja.

Opet sam sa njom u bolnici. Dobija injekciju protiv bolova. Pričamo iona kaže da će joj brat pomoći oko troškova. Odgovaram da je ok i pitam da li želi da objavimo na stranici da nam treba pomoć i da ćemo se posle nekako odužiti. Ona mi daje dozvolu i ja obaveštavam Peđu da pokrene akciju. Odmah saznajem od nje da ona ima Axsa osiguranje prema trećem licu. Zovem Gugija pošto znam da on ima, da mi kaže postoje li šanse da oni nešto pokriju. Obaveštavam i Željka, a oni mi kažu da će se odmah raspitati. Naglašavam da sam imao veliku podršku od strane gore navedenih ljudi.Sanitet stiže tek oko 17 h. Dogovaramo se ko će ići. To će biti Bartos jer će se on najbolje sporazumeti sa njima, što on i prihvata. I prema njemu imamo veliki dug jer nam je puno pomogao! Oni odlaze, ja ostajem i sređujem ostatak obaveza. Moram da smislim kako ću prebaciti njene i svoje stvari za Cali,da se ne vraća i muči. Idem nazad da uzmem njenu opremu u HQ. Tamo se srećem sa svima, ispituju me šta je i kako bilo,a meni nije do priče.

Konačno,uspevam da promenim i kartu. Krećem lagano ka kući. Srećem Dariju i Natali koje su bile u organizaciji, kažem šta je bilo. One mi nude pomoć ako zatreba.

Odlazim na spavanje. Bio je to baš naporan dan.

 

18.01.2018

Budim se jako rano. I ne mogu miran! Čekam neki izveštaj od Tijane, ali ga nema. Pišem Natali da li može da mi organizuje prevoz do Calija pošto imam mnogo stvar i ne mogu da putujem busom. Ona mi potvrđuje da može, ali je cena nešto jača. Prihvatam jer nemam previše izbora. Sve se rano odvija i dogovaramo se da budem spreman oko 11h ujutru. Pristajem jer onda stižem i Tijanu da obiđem.

Sa Tijanom stupam u kontakt. Kaže da će operacija biti u 17 h, da očekuje uplatu od brata i da još ne zna cenu operacije i bolničkih troškova. Kaže da su je obišli domaći piloti i da je jedan prijatelj, koji je bio scorer, uplatio 700 dolara na ime troškova koje će mu posle vratiti. Jako lepo od njih!

Krećemo u 18:30 za Cali, gde stižem oko 21 h. Vožnja je bila sporija, ali su me odvezli do hotela. Dogovorili smo se da me ujutru odvezu do aerodroma. Kasno je tako da ne stižem da vidim Tijanu, ali smo u kontaktu. Čujem da joj je odložena operacija za sutra, što je i bolje. U međuvremenu se javlja i Peca koji mi daje ideju da se javim ambasadi i tražim pomoć. Ujutru saznajem da samo imamo predstavnika zemlje, ali ne i ambasadora.

 

19.01.2018.

Ustajem oko 4:30 i vidim poruku od Pece. Dolazim do informacije da najbližu ambasadu imamo u  Washitonu. Znači, to otpada! Piše mi drug Nemanja koji je medicinski tehnicar i pita šta se dešavalo. Pokazujem mu snimak, a on mi daje odličnu ideju!Uprkos prelomu, onamože da putuje! Preko grupe i još nekih pilota, raspitujem se o težini povrede. Od Mirvada, koji je nažalost non stop sa ortopedima, dobijam odgovor da Tijana može da putuje. Istog trenutka javljam joj u bolnicu da pokuša da zamoli osoblje da jojdobro utegnu povredu što ona prihvata, ali ima problem kako da se sporazume sa njima.

Nalazim se na aerdomu i već treba da putujem za Bogotu. Odmah po sletanju u Bogotu sam pozvao jednog Hrvata kome je majka Hrvatica, a otac Kolumbijac, a koji živi u Bogoti, da mi pomogne, što je on odmah i učinio uz naglasakda je tu za sve što je potrebno. Slučajno smo se upoznali u Roldanillu, rekao je da voli da priča srpsko-hrvatski i tada sam uzeo broj od njega. Eto, na kraju mi je dosta pomogao!

U međuvremenu sam obišao Bogotu, oduševio se gradom i opet jako ljubaznim Kolumbijcima.

 

 

Ovim zavrsavam izveštaj. Pokušao sam da ga napišemšto kraće, ali je na kraju opet ispao dugačak.

 

Želim da se zahvalim svima koji su navedeni u izveštaju, kao i ostalima koji su mi mnogo pomogli u svemu! Ne zamerite ako sam slučajno nekoga preskocio!

 

 

Nadam se da će sledeći izveštaj biti još bolji!

 

Veliki pozdrav,

Branislav Đurović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Paragliding Serbia Team

Poštovani piloti, sve što želite objaviti, posavetovati ili bilo šta uraditi za dobrobit ovog sajta i naše zajednice, možete poslati na e-mail serbiaparagliding@gmail.com i mi ćemo vam izaći u susret. Ovo je sajt svih nas pa se tako i ponašajte!!! Dobri letovi

Pretraga postova po datumu

March 2018
M T W T F S S
« May    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031