Home » Home » Novi Pazar Open 2018

Novi Pazar Open 2018

Konačno smo dobili i novog potencijalnog organizatora takmičenja u našoj zemlji. To je novoformirani klub Jastreb iz Novog Pazara. Momci koji su godinama leteli sa članovima Paraglajding kluba Golija iz Raške i bili članovi istog, od prošle godine imaju svoj klub u svom gradu. Predsednik kluba je Sanel Trtovac.

Ove godine su od Komisije za paraglajding VSS-a dobili organizaciju revijalnog test takmičenja na njihovim terenima. Teren oko Novog Pazara je dobro poznat svima koji su posećivali takmičenja na Kopaoniku, jer je jedna od redovnijih ruta od Kopaonika do Sjenice. Regija je izuzetno termički aktivna pa očekujemo dobre trke na novom terenu. Takmičenje će biti 12. – 13. maja (rezervni termin 30.jun – 1. jul).

Poletišta koja će se koristiti su Golija (Odvraćenica) i Hodževo. Golija je već poznata velikom broju pilota iz Srbije, fenomenalno ogromno poletište, termički aktivno. Odatle je napravljen veliki broj preleta prema svim stranama, kao i trouglovi od 100km… Visinska razlika je 600-1000m. Odvraćenica je poletište za južne komponente vetrova. Možete je naći na našoj mapi startova.

Hodževo je novo poletište za severne komponente vetrova. Start je napravljen zahvaljujući Zeljku Ovuki ispred VSS-a, Predragu Dudiću ispred Komisije za paraglajding, Sanelu Trtovcu predsedniku kluba Jastreb, Edinu Mavriću najstarijem pilotu iz Novog Pazara i lokalnim pilotima. Svi oni su održali  nekoliko sastanaka sa gradonačelnikom i ostalim najvažnijim funkcionerima grada Novog Pazara, a sve radi pomoći novom klubu da dobije potrebnu infrakstrukturu i pomoć grada koja je potrebna za normalno funkcionisanje jednog kluba. Poletište je termički aktivno, što je pokazano i nekoliko puta kada su trke sa Kopaonika išle preko njega, jer su se piloti uglavnom zadržavali da napenju visinu. Poletište jošuvek nije dovoljno ispitano, jer do sada je sa njega leteo samo Predrag Dudić u par navrata i uvek je vrteo termale iznad starta. Da napomenemo da je uvek poletao bez variometra, jer je to bilo u fazi kada je start rađen, pa se proveravalo da li je dovoljno šume očišćeno. Visinska razlika je 500m.

Taskovi će se uglavnom praviti od Novog Pazara prema Kopaoniku i Sjenici, ali postoji dosta mogućnosti za pravljenje i takozvanih “grebenskih” taskova, pogotovu sa Hodževa.

Organizator je spremio i jedno lepo iznenađenje, a to je da će prvih 10 srpskih pilota sa WPRS (FAI) liste imati besplatnu kotizaciju. To su:

  1. Vladimir Bačanin
  2. Željko Ovuka
  3. Srđan Ristanović
  4. Predrag Dudić
  5. Srđan Kesić
  6. Predrag Nešković
  7. Zoran Petrović
  8. Slobodan Obrenović
  9. Dragan Martinović
  10. Andrej Sokolić

Kotizacija za takmičenje je simboličnih 20EUR.

Sve ostale informacije možete pročitati u Lokalnim pravilma OVDE

Da biste se prijavili za takmičenje potrebno je popunite obrazac prijave koji možete naći OVDE. Prijavu poslati na serbiaparagliding@gmail.com. Odštampana prijava će vas čekati na dan registracije za potpis.

Za sve informacije budite slobodni da nas kontaktirate na serbiaparagliding@gmail.com.

Post preleta sa Golije