Home » Home » Novi Pazar Open 2019

Novi Pazar Open 2019

Počelo je!!!

Duga zimska pauza povećavala je glad za letenjem i taskovima. Neki piloti su posetili Južnoamerički kontinent, ali su svi željno iščekivali letenje i takmičenja u Srbiji. Konačno, Liga Srbije 2019 je počela u Novom Pazaru.

Usled prejakog vetra u petak, nadali smo se da će se subota ipak leteti. Međutim, vetar nas je nadjačao, pa smo posle dugog čekanja i nadanja da će bar malo smanjiti, odlučili da se ipak vratimo u hotel, odakle smo uveče otišli na večeru u režiji organizatora.

Nedelja je po prognozi bila odlična, samo je bilo pitanje odabira starta. Vetar je generalno bio “nula”, mada je većina prognoza pokazivala nulti sever… Smatrali smo da će jugoistočna strana Golije ipak nadvladati i doneli odluku da se uputimo tamo, što se ispostavilo ispravnim. Task od 75km je posle “zig-zaga” ispred starta, zahtevao odlazak do ispred Jadovnika, a zatim nazad do Golije, pa u cilj kod Novog Pazara.

U zoni oko starta je radilo fenomenalno, međutim bilo je i poprilično turbulentno. Ipak najveći negativan utisak je ostavila hladnoća pod bazom na 3000m… Uh… imao sam rukavice sa električnim grejačima, pa mi je i tako bilo veoma hladno… mogu da zamislim kako je bilo ljudima koji su leteli u letnjim, a bilo ih je. Pod bazom mi se takođe ledio donji deo vizira, pa nisam mogao lepo da vidim kokpit, odnosno vreme i udaljenost od cilindra. To se naravno rešavalo povremenim podizanjem istog… Konstantno sam se plašio da li ću izdržati hladnoću kada krene trka i kada šake budu na gurtnama, a noga na full speedu… Dva minuta pre otvaranja trke sam imao fizioloških potreba, pa sam napustio dobru poziciju (na vrhu). Međutim zbog hladnoće nije išlo kako sam planirao, pa sam na samom otvaranju trke izgubio nekih 200-300m.

Najbolju poziciju imaju Vlajko i Rumun, zatim slede Bankar i Žeki, pa tek ja, najniži… Iza su Keske, Gugi, Spirala… Nerviram se zbog gubljenja idealne pozicije, ali sam veoma koncentrisan. Bankar posle par kilometara oko starta ostaje niži, Željko se bori sa glajderom i sa manje speeda ostaje blago iza… uh bilo je baš teško leteti u takvoj turbulenciji na fullu konstantno… veoma turbulentno, usled hladnoće opala je i koncentracija… Rumun izlazi ispred planine u potrazi za termalom, gde je bilo pilota koji kasne i vrte. Vlajko ide na vrh grebena, što je i moj plan. Tamo pronalazimo raketu, međutim Vlajko je nalazi prvi i znatno viši, pa kao vodeći pravi još veću razliku, sigurno preko 500m u visini. Rumun dolazi kod mene u istu visinu, dok Željko dolazi niži. Uspeo sam da nadoknadim zaostatak za Rumunom, ali je Vlajko napravio još veću razliku.

Krećemo u poteru za Vlajkom, polako napuštajući najviši deo planine, u pravcu svima dobro poznatog letilišta Trnava. Vlajko nalazi termal, ali kada mi stižemo ispod, on ga napušta i kreće ponovo u beg. Njegova prednost se tu već prepolovila, više nije onoliko viši… Mi takođe popravljamo malo visinu, ali smo nezadovoljni termalom i nastavljamo za Vlajkom. Rumun sa moje desne strane ima bolju liniju i prolazi kroz ozbiljan termal na glajdu, koji ne vrti jer smo blizu iza Vlajka, pored toga i viši, pa smo skoro u istim pozicijama… Ja se pomeram na njegovu rutu radi bolje linije, ali kada sam naišao na taj termal, nisam hteo da ga preskočim. U glavi sam skontao da su termali u “dolini” daleko slabiji, tako da mi je ovaj izgledao idealno. Tu vrtim do 2500m. Ispod mene dolaze Bankar i Kaktus, ali ubrzo napuštaju. Verovatno im je pobegao ciklus, ali slabi i meni… Oni su ispred ali znatno niži, Vlajko i Rumun su zajedno blizu Raške i vrte nešto tanko. Prilazim i ja, ali malo južnije hvatam slabo penjanje i vrtimo uporedo.

Oni kreću preko doline na Razdolje prema tački ispred Jadovnika, dok ja prepravljam još malo u nadi za boljim penjanjem. Možda sam i našao nešto bolje, ali nedovoljno. Pošto su nekih 1.5km ispred mene, vidim da im linija nije idealna, pa se pomeram blago udesno, što se ispostavilo dobrim. Nad Rzdoljem me kači penjanje, ali ga preskačem da bih ih stigao. U povratku oni staju da zavrte, ja dolazim neznatno nad njih. Konačno smo se spojili i nadao sam se da ćemo leteti zajedno do kraja.

Međutim, prevario sam se. “Padamo” na 800m, veoma smo nisko, pali se “panic mode”. Rumun odlazi na Sakovsko nizak, ja i Vlajko pronalazimo termal nasred doline koji je slab, ali se popravljamo. Međutim Vlajko me napušta ubrzo, dok ja ostajem još malo kako bih sa što boljom visinom prešao prema Trnavi. Rumun je nešto našao, penje polako, dok Vlajko pokušava još dublje na grebenu prema Trnavi. Ja sam već oko 500m iznad njih i sigurno i polako penjem šta nađem i sve više popravljam visinu. Pomažu mi i piloti koji silaze sa Golije prema Raškoj. Nad selom Trnava mi pomaže Šomi da nađemo odličan termal kojim penjemo na 2500m. Od Raške dolaze Rumun, Spirla, Keske i Stević, koji su formirali grupicu. Dolaze na moj termal, ali ja već krećem na kamenolom blizu Viljeg kola. Tamo Ćeha vrti raketu, međutim kad ja stižem, ima penjanja, ali je usko, nemam pun krug… vidim da mi ciklus izmiče.

Grupica predvođena Rumunom ide istočnije, direktno idealnom rutom, dok sam se ja više uvukao u planinu. Stević kreće ka meni, međutim ja se odlučujem da im se pridružim, jer sam razmišljanja da će me grupa “pojesti”, ipak se tako leti lakše i brže… Odlučujem se da im se pridružim i na kraju trke nadmudrim za pobedu… Prvenstveno Rumuna, koji verovatno ima malo više leading poena od mene, dok su ostali bili celu trku iza nas, tako da ćemo ih dobiti na leading poene sigurno. Dolazim u istu visinu sa Spiralom i Rumunom, Kesketa nema, dok Stević malo zaostaje jer je krenuo prema meni, pa je sada malo iza. Dok mi vrtimo slab termal iznad Plešina, vidim Kesketa kako prilazi viši, još istočnije od nas. Pomeramo se za njim, ali smo niži. Idemo grebenom Golije, ispod nas senka, iznad odlični kumulusi, pitanje je trenutka i rakete 🙂 booom, eto je! Keske iznad, mi ispod, Spirala se odlučuje da krene što bliže vrhu grebena i startu.

Ovde će biti razvoj spleta okolnosti za cilj, bar po meni. Rumun kreće prvi u beg, ja i Keske vrtimo i dalje. Keske je viši i kreće pre mene, Spirala je dosta niži u blizini starta. Krećem i ja, u sličnoj poziciji kao Keske, viši, ali iza. Smatram da to nije konačan termal za gol. Rumun ostaje dosta nisko, definitivno ispada iz igre i njegova linija dole je dosta lošija od moje i Kesketove. Biće borba između mene i Kesketa za gol. On je ispred, ali je moja linija bolja, pa sam viši. Kod poslednje tačke Rumun je dosta niži, vrti nešto, visina za gol se kreće oko nule, ali ima 12km do gola, tako da je to nedovoljno. Penjem jednu raketu par krugova, pravim znatnu prednost nad Kesketom koji je desno od mene, vrti, ali je moj termal jači. Odlazim da uzmem poslednju tačku, visina za gol +200, ali se vraćam na isti terma i kumulus na putu ka golu. Tada vidim Spiralu i Stevića da idu ka poslednjoj tački dosta viši od mene, međutim oko 1.5-2km iza mene. Prolaskom pod oblakom imam odlična penjanja, tako da na oko 10km od gola imam +400 za gol. Gazim full, ali kako se približavam golu, visina za gol se topi. Počinjem da puštam speed na svako penjanje na glajdu, kako bih pokupio što više visine. Već počinjem blago da strahujem za gol, iako vizuelno gledajući ne bih trebao imati problema… Međutim na 4-5km do gola već padam na oko +100… Na oko 400m do ESS puštam speed, jer mi je visina već na +50, a imam još 2km do gola. Kako sam pustio speed, glajd mi se poboljšao. Na prolazu ESS podižem glavu i vidim da je Marko Spirala ušao kad i ja u gol. Ne brinem za konačan rezultat jer imam znatno više leading poena. Stižu Rumun, Keske (ispostavilo se da je okratio 150m), Stević, Kasnije i Žeki i Bankar. Vlajko je okratio takođe oko 250m, Mlađa malo više…

REZULTATI

Što se tiče organizacije, verovatno ću biti subjektivan, iako se trudim da ne budem. Moji prijatelji, momci iz Novog Pazara su se potrudili maksimalno i najiskrenije da sve bude kako treba. Sve što sam im rekao da treba u organizaciji, oni su se potrudili da ne bude improvizacija, već najkvalitetnije moguće. Šteta je što nije bilo 2 taska, kako bi bili i kvalitetniji FAI bodovi, ali ne želim žaliti zbog toga. Najdraže mi je što smatram da smo dobili još jedan veoma kvalitetan teren i organizatora za Ligu i nadam se da im ovo takmićenje nije “došlo na vrh glave” i da će se i sledeće godine kandidovati. Moja želja je bila da se leti sa Golije, kao glavnog terena, što mi se i ispunilo. Ne želim ovom prilikom da umanjim kvalitet severnog starta Hodževa, samo smatram da je ono jošuvek neispitano dovoljno, ali definitivno ima kvalitet za Ligu, a možda i za nešto veće… Bilo mi je zadovljstvo da letim sa svima vama, oduševljen sam velikim odzivom, pa se nadam da će nas biti još više u Vršcu. Vidimo se tamo.

Pošto niko od pilota nije pravio video sa takmičenja, evo jednog kratkog izveštaja na lokalnoj TV Novi Pazar.