Home » Home » PWC Superfinale i novi glajderi

PWC Superfinale i novi glajderi

U drugoj polovini januara završeno je Superfinale svetskog kupa u Brazilu na poznatom letilištu Valadares. Iz dana u dan sam razmišljao da nešto pišem, ali uglavnom iste face i sve manje-više očekivano, koliko to u paraglajdingu može biti.

Glavna tema ovog Superfinala bili su novi glajderi. Ozone još uvek ne izbacuje dugo očekivani Enzo 3, a ako je Enzo 2 izasao jos u januaru 2014, treba ga očekivati na proleće. S obzirom da ga piloti očekuju već duže vreme, ne bih se iznenadio ako se ne pojavi ni tada. Ozone je za ovo Superfinale izbacio novu generaciju glajdera, u ovom slučaju model Zeno, a to su 2-linijaši u EN-D sertifikaciji. Za ovaj glajder su se opredili mnogi vrhunski piloti, što je do sada bilo nezamislivo da letite Superfinale ili bilo koji Svetski kup ili FAI1 sa glajderom EN-D. GIN je takođe reagovao na ovo i izbacio Boomerang 11. S obzirom da je na takmicenju bilo 4 konkurentna modela, jedva sam čekao drugu polovinu takmičenja, da vidim kakva je situacija na tabeli sa glajderima.

Pobednik PWC Superfinala 2016 je po drufi put Italijan Aaron DUROGATI – GIN Boomerang 11, drugi je bio Švajcarac Adrian HACHEN – GIN Boomerang 11, dok je treći završio Francuz Charles CAZAUX – OZONE Zeno, bivši pobednik Superfinala.

REZULTATI

Kao što vidimo na prve dve pozicije nalazi se GIN Boomerang 11, dok je OZONE Zeno na trećem mestu, S obzirom da su na takmičenju Boom 11 leteli samo piloti GIN tima i da ih je bilo svega 6, može se reći da je taj glajder trenutno najbolji na tržištu. Veliki broj najboljih pilota se odlučio za OZONE Zeno, verovatno zbog dobrog popusta na cenu da ga lete na Superfinalu, dok je veliki broj ostao na svojim Enzo 2 i Boomerang 10 glajderima. Kao što se vidi rezulati su izmešani, što govori o velikoj sličnosti u performansama. Po recima nekih pilota, Enzo 2 i Zeno su istih performansi, s tim što je Zeno dalek0 ugodniji za letenje, pogotovu na speedu, samim tim što je ušao u EN-D klasu. Boomerang 10 je poznato nervozniji od Enza 2. Sada je reč na OZONE da izađe sa svojim CCC Enzom 3 i vidimo koja je razlika sa GINovim Boomerangom 11. Uopšte ne sumnjam u OZONE, ali se opet plašim uzaldom očekivanju do proleća.

Pogledajte video materijale sa Superfinala 2016 na PARAGLIDING WORLD CUP TV

Nekako zanemarismo pilote u ovoj priči o glajderima, pa evo i intervjua pobednika Superfinala Aarona Dugotija, u kome govori o sebi, svojim pripremama, Boomerangu 11… On je inače učesnik i XAlpes-a, svima dobro poznate.