Home » Competitions » Winter cup 2017 Task 4 – Slovenija

Winter cup 2017 Task 4 – Slovenija

Pored letenja, rezerve, povratka kući i svega što ide uz jedno takmičenje, Željko je smogao snage da nam napiše izveštaj i sa poslednjeg taska broj 4, na čemu mu se veliko zahvaljujemo. Pročitajte izveštaj, a u nastavku možete pogledati i ukupne rezultate.

“Vreme takmičarima ide na ruku, pa ćemo imati i četvrti zadatak. Ujutro na horizontu lentikularisi, posle se razvukla neka skrama po nebu, sve nagoveštava da neće biti lako, što i Gašper na brifingu kazuje.

Pre brifinga pregledam krilo, izgleda ok, videćemo u vazduhu kako leti. Rezerva prepakovana, a Stephane Druin (FRA) interesuje se za moj sistem, kupio bi on takav. Kažem mu ja de XR7 super, bolji od Exoceat-a, a i od XR6, naravno. Ploča koja stoji na dnu, u koju upirem nogama i spidom, nešto se poremetila, odlepio se čičak, pa sam i prethodnog dana imao muku u vazduhu, jer mi je otišla nazad ka sedištu, pa sam je nekako vratio.

Danas polećem, a navedena ploča se raskačila, otišla malo nazad i nikako da je vratim kako treba. Tu odlučim da letim bez spida, pritiskaću onoliko koliko mogu, a to je nekih 10%.

Dan je drndav, kao i obično, i treba mi malo da se povratim od jučerašnjeg kolapsa, pa ću lagano.

Maksimalno dižemo oko 1200m i šetamo od jednog do drugog „stuba“, ne bi li opstali makar na toj visini. U svemu tome, na maloj zapremini ima 100 pilota, od čega makar jedan katastrofalan,  naravno mene baš zapadne taj jedan ludak koji, dok smo vrteli stub, u pokušaju da preseče putanju, u zaokretu preko mog glajdera bukvalno propadne na mene. Promašio je glajder i mene za 10cm i našao mi se pravo iza leđa. To još nisam video, jer sam već razmišljao kako ću morati i drugu rezervu da isprobavam.

Ceo repertoar srpskih psovki sam izređao, mislim da se sve čulo i do starta koji je bio ispod nas 600m.

Neke čudne šare krila, nemam pojma koje je to krilo, gledam kako da ga zapamtim, pa da ga posle nađem. Krajičkom oka vidim LOTUS sa strane, a kasnije na netu videh da je krilo SOL.

Ka startnom cilindru krenem možda minut ranije, što je uticalo na moju visinu kasnije, pa u povratku preko starta, zaglavim nisko, zamalo nisam otišao na sletanje. Ipak se borim do kraja i lagano uz stene se popnem na vrh stena, pa nastavljam trku. Vodeća grupa je već napravila razliku, ali nije me briga. Vidim Kesketa malo dalje, pomislih super, letećemo danas zajedno. Tako je i bilo skoro svo vreme, plus minus 500m. Slaba termika, turbulentno, pokriveno nebo, ali ipak nekako letimo i održavamo visinu. U drugom delu trke, po prvi put na ovom takmičenju, idemo preko Ajdovščine na Kovk. Zakucavamo se veoma nisko nemački pilot, Keske i ja, i vadimo se nekako uz stene, dok nekolicina luzera sleće u dolasku za nama. Idemo uz Kovk, a kasnije preko ravnice da overimo predzadnju tačku. Vučem napred, dolazimo do spasonosnih okomitih stena, ali one uopšte ne rade. Izlazim u dolinu, nalazim nekih 0,3-1m i to vrtimo narednih 20 minuta, kako bi se popravili za 300m. Vraćamo se ukoso na Kovk, ali niski smo i slećemo u rejonu Ajdovščine, tačnije u samom gradu pored Merkatora.

Pored mene je Stephane Druin, koji je sleteo pre 25 minuta, bio je u vodećoj grupi, ali je hteo nešto svoje da izvede i nije mu uspelo. Planiram kafu u Merkatoru, ali kombi je bio brži, pokupio nas je brzo odvezao ka HQ. Usput kupimo Joanu de Grigoli (Venecuela), malo mi priča o rekordu koji je postigla u Brazilu, kako se tamo leti i koliko to košta.

Danas 27 pilota u golu, mi smo svi okratili. Zovem Zokija da vidi gde je, a on kaže da je na SLO-HRV granici 😉

Bila je i jedna rezerva, ali izgleda da nije takmičar.

Kaže sleteli su i odmah pravac kući.

Šteta, jer je domaćin organizovao lutriju za sve one koji ostanu na proglašenju. Tako izvukoše Urbana Valiča, koji je dobio Oudie4.

Konačno saznam ko je vlasnik onog SOL-a, neki poljak. Pitam poljake, znaju ga, ali on kao da je u zemlju propao. Možda je i bolje tako.

Drago mi je da je u overallu prvi Jurij Vidic, a odmah iza njega je Aaron Durogati, pa Dušan Orož. Mi smo tamo negde iza, nismo možda imali dovoljno sreće, ali kako se uzme.

U ženskoj kategoriji pobedila je Adel Honti (HUN), druga Joanna (VEN), treća LaraLeban (SLO).

Keske je lepo tehnički vrteo stubove, već se srodio sa krilom i polako napreduje.

Zoki se vratio u igru, a tu je i novo takmičarsko lice, Mića Tadić.

Organizacija dobra i jednostavna, bez mnogo glamura, ali ipak sve je bilo kako treba.

Bravo za sve!”

Ukupne rezultate možete pogledati OVDE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Paragliding Serbia Team

Poštovani piloti, sve što želite objaviti, posavetovati ili bilo šta uraditi za dobrobit ovog sajta i naše zajednice, možete poslati na e-mail serbiaparagliding@gmail.com i mi ćemo vam izaći u susret. Ovo je sajt svih nas pa se tako i ponašajte!!! Dobri letovi

Pretraga postova po datumu

February 2018
M T W T F S S
« May    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728